Audi

Audi on saksalainen liikennevälinevalmistaja. Se ja sen tytäryhtiöt valmistavat muun muassa autoja, moottoreita sekä moottoripyöriä. Audi AG perustettiin 16. heinäkuuta vuonna 1909 ja perustajana toimi saksalainen insinööri August Horch. Audi kuuluu Volkswagen – konserniin ja sen toiminta-alue on levinnyt ympäri maailmaa. Päämaja sijaitsee Ingolstadtissa, Saksassa ja Audin nettovoitot ovat jopa 4,353 miljardia euroa.

audi

Historiaa

Audi sai alkunsa vuonna 1910 kun August Horch perusti nimeensä liittyvän autotehtaan, joka alkoi valmistaa autoja Audi-merkillä. Audin logossa on neljä rengasta, ja ne kuvaavat neljää yhtiötä, jotka sulautuivat AG-nimiseksi yhtiöksi; Audi, DKW, Horch ja Wanderer.

Audin eri malleja ovat muun muassa:

  • Audi A8 on valmistettu jo vuodesta 1994 lähtien ja sen suunnittelussa määrääviä seikkoja on ollut mittava ja ylellinen perusvalmistelu sekä tehokkaat ja isot moottorit.
  • Audi S4 – mallia on myyty vuodesta 1997 lähtien ja sen korimalleja ovat muun muassa Sedan, farmari Avant, sekä kangaskattoinen avoauto Cabriolet23
  • Audi TT – mallia on valmistettu vuodesta 1998 Unkarissa, ja se sai vuonna 2006 kauneimman auton tittelin.
  • Audi R8 on aloitettu valmistamaan vuonna 2006 ja se on muotoilultaan kaksiovinen. Siinä on käytetty Audin ja Lamborghinin huipputekniikkaa, ja se esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä superautoksi. Sen huippunopeus on jopa 301-330 km/h ja sen teho on jopa 420 – 610 hv.

Yhteenveto

Audi on tullut myös Suomessa erityisen suosituksi automerkiksi. Vuoden 1999 lopussa Suomen ajoneuvorekisterissä oli jopa 30 149 Audi-merkkistä autoa, ja tällöin Audi oli 18. yleisin automerkki Suomessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *