Onko Ferrarin aito väri sittenkään punainen?

ferrari

Ferrari on tunnettu punaisesta väristään ja moni ajatteleekin, että aito ferrari voi olla vain punainen väritykseltään. Historia Ferrarin väritykseen tulee kuitenkin siitä, että Ferrari on saanut punaisen värinsä FI-lajin alkuvuosina, jolloin tallien autot maalattiin niiden edustamien maiden mukaan. Englantilaisten autot olivat vihreitä, ranskalaisten sinisiä ja italialaisten punaisia. Tätä Ferrarin punaista värisävyä kutsutaan nimellä Rosso Corsa.

Alunperin punainen väri oli kylläkin yhdysvalloilla ja italialaiset ottivat värin käyttöön vasta vuonna 1907. Värin valinnasta on oltu eri mieltä ja monien mielestä Ferrarin värin tulisi olla keltainen, sillä se symboloi Ferrarin tehtaan kotikaupungin Modenan virallista väriä. Tämän vuoksi Ferrarin logon pääväri on keltainen. Monet sanovatkin, että Ferrarin ainoa ja oikea väritys on keltainen.

ferrarikeltainen

Ferrareita on kuitenkin valmistettu monissa muissakin väreissä, kuin vain punaisessa. Varsinkin Etelä-Euroopan katukuvissa näkyy myös muun värisiä Ferrareita. Suosittuja värejä ovat valkoinen, musta sekä keltainen, jota kutsutaan Giallo Triplo Strato -väriksi. Kaksikymmentä vuotta sitten jopa 85 % Ferrareista oli punaisia. Nykyään vastaava luku on noin 45 prosenttia. Viime aikoina muun muassa Ferrarin kaksivärimaalaus on ollut suosittua.

Ferrari on tietenkin aina väristään huolimatta upea, mutta mielestämme kirkkaan värisiä Ferrareita ei voi olla huomaamatta ja jännittävä väri tuo upeaan auoon vielä sen arvoisen loppusilauksen. Jos kuitenkaan sopivaa väriä ei löydy Ferrarin ostajalle, asiakas voi lähettää Ferrarin tehtaalle vaikka huivin värinäytteeksi, jonka mukaisesti auto voidaan toimittaa. Tämä ei tietenkään luonnollisestikaan ole halpaa, mutta lopputuloksena on varmasti yksilöllinen ja uniikki Ferrari. Erikoisvärien osuus tilauksissa on kasvanut noin 10 prosenttiin, sillä noin kymmenen vuotta sitten erikoistilauksia oli vain 1 prosentti. Tämä kertoo siitä, että ihmiset haluavat yhä enemissä määrin yksilöllisiä autoja.

Ferrarin punaista väriä käytetään monissa muissakin urheiluautoissa, vaikka tosin suosituimpia värejä ovat musta, valkoinen sekä keltainen. Tämä johtuu mitä luultavammin siitä, että punainen väri mielletään heti välittömästi Ferrarin kopioksi. Ferrari onkin maailmanlaajuisesti väristään tunnettu ja sitä vahvistaa tietysti suositut Formula-kisat, joka on yksi maailman seuratuimpia urheilulajeja. Onkin kunnia, että Ferraria edustaa myös suomalainen, Kimi Räikkönen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *