Esittelyssä Tesla

En ollut uskoa silmiäni, kun yhtenä päivänä ajelulla huomasin jotain erikoista körryyttelevän minua vastaan: Teslan! Niille, jotka eivät siis tiedä mikä Tesla on, seuraa informaatiopläjäys!

tesla

Tesla Motors on yhdysvaltalainen henkilöautovalmistaja, joka keskittyy suorituskykyisiin sähköautoihin. Nimensä yhtiö on saanut tiedemies Nikola Teslan mukaan ja toimitusjohtajana toimii hyvin tunnettu Elon Musk. Teslan ensimmäinen automalli oli Tesla Roadster, jota valmistettiin vuosina 2008-2012. Teslalla on Roadsterin lisäksi malleja Model S, Model X, Model 3. Tulevaisuudessa Tesla aikoo tehdä autoja, jotka ajavat itse itseään!

En kuitenkaan ihmetellyt eniten sitä, että Teslan Roadster kiisi minua vastaan, vaan että sähköauto oli eksynyt näinkin kauas pääkaupunkiseudulta! Tesla itse on itse myynyt kesästä 2015 asti Powerwall -kotiakkuja ayksityishenkilöille ostettavaksi ja käytettäväksi, joten jos Suomessa mielii Teslalla kurvailla, on varmaan pakko hankkia sellainen. Powerwall-akkuja on kaksi, pienempi seitsemän kilowattitunnin ja suurempi kymmenen kilowattitunnin versio. Niitä kuulemma voi ripustaa vaikka  autotallin seinään. Akkujen pitäisi säilyttää halpaa sähköä, latautua aurinkopaneeleilla ja hätätapauksessa se voi toimia generaattorina jos vaikka sähköt katkeavat muusta talosta. Powerwall -järjestelmään kuuluu aurinkopaneelit, invertteri jonka tarkoituksena on muuttaa sähkön tasavirran ja vaihtovirran välillä, akun kestosta ilmoittava mittari ja varmistuskäytössä toinen piiri, joka sitten syöttää sähköä keskeisille laitteille. Kompponenttien tarve riippuu ihan siitä, miten akkua käyttää.

Ainakin Yhdysvalloissa Tesla-kuskeille on tarjolla Supercharger -latausasemia. Asemat sijaitsevat pitkille ja usein liikennöidyille reiteille, ettei rakas Tesla jätä välille. Kesäkuun lopussa Supercharger -latausasemia oli 655 kappaleita ja latureita melkein 4000. Jos Tesla nyt sattuu jättämään välille, Suomen ensimmäinen huoltokorjaamo ja Teslojen myyntipiste on Vantaan Kaivokselassa.

Suomessa sähköautojen latauspisteiden määrä on kasvanut huimasti viime vuosina. Pohjoisin sijaitsee Karigasniemellä Norjan ja Suomen rajalla. Suomessa voi myös ostaa itselleen sähköauton latauspisteen kotiin, mikä on suinkin kätevää jos aamulla meinaa lähteä töihin. Tosin sähkö onkin kallista Suomessa, joten ei kannata unohtaa autoa laturiin, hehheh.

Luin uutisista, että Elon Musk aikoo rakennuttaa valtavan tehtaan autiomaahan. Nevadaan nouseva Gigafactory akkutehtaassa on vihitty käyttöön ensimmäinen vaihe ja valmistuessaan sen pitäisi olla jopa 1,2 miljoonaa neliömetriä. Akkujen valmistus Gigafactoryssä pitäisi alkaa ensi vuonna. Sitä odotellessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *